Auteur Topic: Nieuwe Privacy Badger blokkeert link-tracking door Facebook  (gelezen 111 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1620
 • Geslacht: Man
Nieuwe Privacy Badger blokkeert link-tracking door Facebook
« Gepost op: 17 mei 2018, 08:44:10 »
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft een nieuwe versie van de privacyplug-in Privacy Badger uitgebracht die een manier blokkeert waarop Facebook gebruikers volgt. Het gaat om een techniek genaamd link-tracking. Hierdoor ziet Facebook wanneer een gebruiker een link op Facebook opent.
Een link op Facebook.com wijst niet direct naar de bedoelde website, maar eerst naar een url van Facebook. Deze url stuurt de gebruiker vervolgens door naar de bedoelde website. Zodra een link op Facebook.com door een gebruiker wordt geopend ziet Facebook daardoor wie de gebruiker is, waar die vandaan komt en waar die naar toe gaat. Facebook gebruikt echter code om link-tracking voor gebruikers te verbergen. Zodra die met hun muis over een link bewegen lijkt die gewoon direct naar de bedoelde website te gaan en wordt de tracking-link verborgen.
Wanneer gebruikers de link openen wordt de tracking-link alsnog uitgevoerd. Om dit tegen te gaan stript Privacy Badger alle tracking-links op Facebook, zodat gebruikers direct naar de bedoelde website gaan, zonder dat dit eerst langs Facebook gaat. De komende maanden zal de EFF verder onderzoek doen naar de manieren waarop Facebook, Google en Twitter internetgebruikers op hun eigen sites volgen en hier mogelijk ook maatregelen tegen nemen. Privacy Badger is beschikbaar voor Chrome, Firefox en Opera.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1620
 • Geslacht: Man
Re: Facebook wijzigde privacyinstellingen 14 miljoen gebruikers door bug
« Reactie #1 Gepost op: 12 juni 2018, 10:29:30 »
Facebook heeft door een bug in het platform de privacyinstellingen van 14 miljoen gebruikers gewijzigd, waardoor de mogelijkheid bestond dat berichten onbedoeld met iedereen werden gedeeld. Gebruikers kunnen via hun instellingen aangeven of ze hun berichten met vrienden, een kleinere groep of iedereen willen delen.

Wanneer een gebruiker een bericht plaatst wordt de ingestelde privacyinstelling overgenomen. Als een gebruiker heeft ingesteld om berichten alleen met vrienden te delen, staat standaard bij een nieuw bericht geselecteerd dat die alleen met vrienden wordt gedeeld. Gebruikers kunnen dit echter nog bij het plaatsen van het bericht veranderen.

Een bug in het Facebookplatform zorgde van 18 tot en met 27 mei ervoor dat de privacyinstellingen voor berichten werden gewijzigd, zodat die automatisch op openbaar stonden. Het was voor gebruikers duidelijk zichtbaar dat het bericht met iedereen zou worden gedeeld, maar gebruikers die gewend waren dat hun berichten standaard alleen voor vrienden of kleinere groepen te lezen waren, hadden het kunnen missen, zo meldt CNBC.

De bug werd bij de introductie van een nieuwe feature geïntroduceerd, aldus de sociale netwerksite. Het probleem werd op 22 mei verholpen, maar Facebook kon pas later alle berichten naar hun originele privacyinstellingen terugzetten. Facebook gaat alle getroffen gebruikers waarschuwen.
« Laatst bewerkt op: 12 juni 2018, 10:59:44 door Swake »

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1620
 • Geslacht: Man
Re: Mozilla had overeenkomsten met Facebook over gebruikersdata
« Reactie #2 Gepost op: 12 juni 2018, 11:01:38 »
Mozilla heeft in 2012 en 2013 overeenkomsten met Facebook gesloten met betrekking tot gegevens van Facebook-gebruikers, zo heeft de opensource-ontwikkelaar zelf bekendgemaakt. De afgelopen maanden uitte Mozilla geregeld kritiek op de werkwijze van Facebook en de manier waarop het bedrijf met de gegevens van gebruikers omgaat. Zo besloot Mozilla om het adverteren op Facebook tijdelijk te staken.

Onlangs ontving Mozilla bericht van Facebook dat twee overeenkomsten die in het verleden werden gesloten binnenkort worden beëindigd. De overeenkomsten werden in 2012 en in 2013 gesloten. Volgens Mozilla is er geen informatie van Facebook naar Mozilla verstuurd, maar kreeg Mozilla wel permissies met betrekking tot gebruikersgegevens. Bij één van de overeenkomsten zagen Mozilla-engineers de uitgebreide toegang die ze hadden gekregen en vroegen Facebook die te beperken.

De eerste overeenkomst uit 2012 moest het eenvoudiger voor Firefox-gebruikers op Facebook maken om met de Facebook-applicatie te interfacen. "De relatie was onderdeel van ons werk met de Social API, een poging om sociale ervaringen naadlozer in de browser te verwerken", zegt Mozillas Denelle Dixon. Als onderdeel van deze overeenkomst kon Facebook in een speciale locatie binnen Firefox webpagina's laten zien, waaronder de data van gebruikers die op deze pagina's verscheen. Dit hield in dat gebruikersgegevens direct naar de browser werden gestuurd. Dixon stelt dat er geen data van Facebook-gebruikers met Mozilla is gedeeld.

De overeenkomst uit 2013 ging over het inmiddels ter ziele gegane besturingssysteem Firefox OS. Bij het gebruik van een Firefox OS-toestel kregen gebruikers de optie om hun Facebook-contacten op het apparaat te importeren. Ook hierbij werden geen gegevens van Facebook-gebruikers met Mozilla gedeeld. Hoewel deze overeenkomsten nog steeds van kracht zijn is het werk van Mozilla aan deze projecten al geëindigd. Het werk aan Firefox OS werd in 2015 stopgezet en de Social API werd vorig jaar uitgefaseerd.

Dixon stelt dat Mozilla deze overeenkomsten naar buiten heeft gebracht omdat het helder wil zijn dat Mozillas producten technisch toegang tot de API's van Facebook hadden en wat er met die toegang is gedaan. De opensource-ontwikkelaar roept andere bedrijven op om hun relatie met Facebook te bekijken en transparant te zijn over wat die inhoudt. "Dat niveau van transparantie is nodig om een gezonder en betrouwbaarder internet te maken dat de gebruikers op de eerste plek zet", aldus Dixon.