Auteur Topic: Eerste stabiele versie versleutelde chat-app Briar gelanceerd  (gelezen 94 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Swake

  • Forum Admin
  • Komt hier zeer veel
  • **
  • Berichten: 1620
  • Geslacht: Man
Eerste stabiele versie versleutelde chat-app Briar gelanceerd
« Gepost op: 11 mei 2018, 09:39:28 »
Gisteren is de eerste stabiele versie van Briar gelanceerd, een chat-app voor Android die berichten end-to-end versleutelt en de privacy van gebruikers beschermt door alle communicatie via het Tor-netwerk te laten lopen. In tegenstelling tot andere populaire apps vereist Briar geen servers om te werken.
Het laat gebruikers direct via een peer-to-peer-netwerk verbinding met elkaar maken. Dit moet het resistent tegen censuur maken en laat het zelfs zonder internettoegang werken, aldus de ontwikkelaars. Doordat er geen centrale server is vereist kan de chat-app ook via bluetooth of wifi werken. Dit kan handig in crisissituaties zijn waar er geen internet beschikbaar is. De app is bedoeld voor activisten, journalisten en personen die op een veilige en robuuste wijze willen communiceren.
Briar versleutelt alle data end-to-end en verbergt metadata over wie met wie communiceert. De communicatie komt nooit op het publieke internet terecht. Alles wordt via het Tor-netwerk of lokale netwerken verstuurd. Dit jaar staan er verschillende nieuwe features gepland, zoals de mogelijkheid om contacten op afstand toe te voegen, zonder de identiteit in persoon te verifiëren. Ook zal het mogelijk worden om afbeeldingen als bijlage te versturen en zal het batterijverbruik worden verbeterd.
Tevens staat er een desktopclient in de planning. Een versie voor iOS is volgens de ontwikkelaars een uitdaging, aangezien Apple geen langdurige netwerkverbindingen in de achtergrond toestaat die voor peer-to-peer-messaging nodig zijn. Briar is te downloaden via F-Droid , Google Play en als directe apk-download.