Auteur Topic: 87 miljoen Facebook-gebruikers getroffen door dataschandaal  (gelezen 51 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
87 miljoen Facebook-gebruikers getroffen door dataschandaal
« Gepost op: 05 april 2018, 10:17:09 »
Het dataschandaal bij Facebook heeft 87 miljoen gebruikers getroffen en niet 51 miljoen zoals eerst werd aangenomen, zo heeft de sociale netwerksite laten weten. Veruit het grootste deel (70 miljoen) betreft Amerikaanse gebruikers. Er zijn echter ook gegevens van 90.000 Nederlandse Facebook-gebruikers ongeoorloofd met Cambridge Analytica gedeeld, aldus Facebook tegenover de NOS.
Gisteren deed Facebook in totaal drie aankondigingen over het dataschandaal. Als eerste maakte de sociale netwerksite bekend dat de algemene voorwaarden en het databeleid duidelijker worden gemaakt. Zo worden de aangeboden diensten in beter te begrijpen taal uitgelegd en beschrijft het databeleid beter welke data wordt verzameld en hoe deze gegevens binnen Facebook, Instagram, Messenger en andere producten worden gebruikt.
De tweede aankondiging ging over de aanpassingen om de toegang tot Facebook-gegevens te beperken. Zo moet Facebook nu alle apps goedkeuren die toegang tot informatie vragen zoals check-ins, likes, foto's, berichten, video's en andere content. App-ontwikkelaars moeten een overeenkomst ondertekenen voordat ze toegang tot deze data krijgen. Verder heeft Facebook de zoekfunctie uitgeschakeld. Voorheen was het mogelijk om via een e-mailadres of telefoonnummer iemand op Facebook te vinden. Kwaadwillenden maakten echter misbruik van de maatregel om publieke profielen te verzamelen. Volgens Facebook zou het mogelijk zijn om van bijna alle gebruikers het publieke profiel op te vragen. Er is dan ook besloten de functie uit schakelen.
Als laatste verscheen er een verklaring van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en een reeks vragen met journalisten. Zuckerberg stelt dat de sociale netwerksite niet genoeg heeft gedaan om misbruik tegen te gaan en de privacy van gebruikers te beschermen. Ook gaat hij in het op "scrapen" van profielgegevens en het businessmodel van Facebook. De meeste data die Facebook van gebruikers heeft, hebben gebruikers zelf gedeeld, aldus Zuckerberg. "Het is geen tracking. Er zijn andere internetbedrijven of datahandelaren die gebruikers tracken en data verkopen, maar wij kopen en verkopen niet."

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Re: 87 miljoen Facebook-gebruikers getroffen door dataschandaal
« Reactie #1 Gepost op: 05 april 2018, 10:21:18 »
Hoe ik hierover denk ?
Of is Mark Zuckerberg één grote leugenaar of is hij even dom als die 87.000.000 gebruikers die het niet wisten, ik wist het wel en wat je hiertegen kon doen . Ik ben eens benieuwd .

Citaat
De meeste data die Facebook van gebruikers heeft, hebben gebruikers zelf gedeeld, aldus Zuckerberg. "Het is geen tracking. Er zijn andere internetbedrijven of datahandelaren die gebruikers tracken en data verkopen, maar wij kopen en verkopen niet."


Dit is alvast één grote leugen en kun je zelfs nagaan . Moest je dit aan kind van 6 jaar uitleggen die gaat het ook onmiddelijk begrijpen , hoe en waar .Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Re: 87 miljoen Facebook-gebruikers getroffen door dataschandaal
« Reactie #2 Gepost op: 06 april 2018, 11:10:00 »
Waarom wist ik het wel en die andere 87 miljoen niet ?
Waarom wist zelfs onze Belgische privacycomissie het niet ? Ik heb daar maar één antwoord op !
Iets gebruiken is gemakkelijk , maar iets kunnen gebruiken op de juiste wijze dat is wat anders !

Iedereen , ook wie geen facebook profiel heeft kan je inhoud terugvinden , foto's en videos want die worden opgeslagen en bewaard op een cloudserver . In je FB profiel word er naar gelinkt .
 
 Een zelfgebakken brood in mijn foto's >> FB profiel
 https://www.facebook.com/photo.php?...956649.-2207520000.1523001994.&type=3&theater
 
 Maar waar kan iedereen het vinden ook al heeft men geen FB profiel ?
 
 https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.ne...=fac72fc1a208280a8ef92bb8ea2d6bbb&oe=5B318E20

Misschien een vraag naar Mijnheer Philippe De Backer .
Mijn werkgever vind van mij dingen op Facebook die volgens hem niet door de beugel kunnen . Ik word zomaar ontslagen .Kan dit zomaar ?
 Naar mijn weten moet een werkgever nog altijd privé en werk gescheiden houden . ;)
 

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Cambridge Analytica: Wij hebben de wet niet overtreden
« Reactie #3 Gepost op: 10 april 2018, 21:36:49 »
Het analysebedrijf dat de spil is in het Facebook-dataschandaal ontkent dat het de wet heeft overtreden. Cambridge Analytica kreeg de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers in handen en zou die voor allerlei politieke campagnes hebben gebruikt. Ook zou het de data van gebruikers niet hebben verwijderd terwijl dit wel met Facebook had afgesproken.
Daarop besloot Facebook om de toegang van het bedrijf tot de sociale netwerksite te blokkeren. Ook is de Britse privacytoezichthouder ICO bezig met een onderzoek naar Cambridge Analytica. Volgens het analysebedrijf wordt het echter ten onrechte beschuldigd. "Er zijn geen wetten overtreden. Cambridge Analytica heeft Facebook niet "gehackt". Een onderzoeksbedrijf (GSR) heeft data aan ons gelicenseerd dat ze legaal via een tool van Facebook hebben verkregen", aldus een nieuwe verklaring van Cambridge Analytica.
Het bedrijf stelt verder dat honderden databedrijven Facebookgegevens op een soortgelijke manier hebben gebruikt. Ook ontkent Cambridge Analytica dat het op illegale of ongepaste wijze gegevens heeft verzameld of gedeeld met anderen. Daarnaast laat het bedrijf weten dat de GSR-data niet gebruikt is voor de Amerikaanse presidentscampagne van Donald Trump en het bedrijf ook niet betrokken is geweest bij het Brexit-referendum.
Cambridge Analytica hekelt verder Christopher Wylie die als klokkenluider van het bedrijf wordt neergezet. "Wylie is geen klokkenluider. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij een oprichter van Cambridge Analytica is. In werkelijkheid was hij een opdrachtnemer van SCL Elections en is hij halverwege 2014 vertrokken. Zijn werk begon in augustus 2013 en eindigde in juli 2014. Hij geeft geen recente kennis van onze bedrijf of werkwijze en heeft dit ook toegegeven in zijn verklaring", zo laat de verklaring weten. Cambridge Analytica zou inmiddels een audit door een externe partij laten uitvoeren om te bewijzen dat het geen GSR-data in handen heeft en zegt de resultaten van dit onderzoek openbaar te zullen maken.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Facebook gaat meldingen over datamisbruik financieel belonen
« Reactie #4 Gepost op: 11 april 2018, 11:32:59 »
Facebook gaat mensen die meldingen over datamisbruik door apps rapporteren financieel belonen, zo heeft de sociale netwerksite aangekondigd. Het gaat dan om apps die de gegevens van gebruikers verzamelen en doorgeven of verkopen aan een derde partij, of de gegevens voor scams of politieke invloed gebruiken. De beloning die Facebook uitkeert zal afhankelijk zijn van de ernst van de melding.
Volgens Facebook zit er geen limiet aan de maximale beloning, maar als voorbeeld wordt gewezen naar bugmeldingen die 40.000 dollar opleverden. Facebook heeft al jaren een programma dat onderzoekers en hackers beloont voor het melden van kwetsbaarheden in de diensten en apps van de website. Wanneer inderdaad blijkt dat er sprake is van "datamisbruik" zal de app worden verwijderd en zegt Facebook dat het wanneer nodig juridische stappen zal nemen tegen het bedrijf dat de data koopt of verkoopt. Ook zal het alle door de app in kwestie getroffen gebruikers waarschuwen. Om in aanmerking voor een beloning te komen moet het datalek op minimaal 10.000 gebruikers betrekking hebben.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Facebook kan boete van 41.000 dollar per gebruiker krijgen
« Reactie #5 Gepost op: 14 april 2018, 10:59:09 »
In 2011 trof Facebook vanwege misleidende uitspraken over de privacy van gebruikers een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FTC, waardoor de sociale netwerksite een boete van 41.000 dollar per gebruiker, per dag, per privacyovertreding kan krijgen.
Iets wat oprichter Mark Zuckerberg naar eigen zeggen zich niet meer herinnerde. Tijdens de hoorzitting deze week voor het Amerikaanse congres herhaalde Zuckerberg geregeld dat Facebook zich aan de schikking hield, maar kon zich naar eigen zeggen niet herinneren dat er een boetecomponent was. Het schenden van de schikking met de FTC kan Facebook een boete van 41.484 dollar per overtreding, per gebruiker, per dag opleveren. Dat zou neerkomen op een bedrag van meer dan 8 miljard dollar per dag voor een overtreding die op alle Amerikaanse gebruikers betrekking heeft, zo meldt persbureau AP.
Verschillende afgevaardigden hadden kritiek op Zuckerberg dat hij dergelijke belangrijke onderdelen van de schikking zich niet kon herinneren. Ook van andere kanten is er kritisch gereageerd op het optreden van de Facebook-oprichter, die veel vragen niet beantwoordde of zei dat hij daar later op terug zou komen. "Als Zuckerberg weg kan komen met ontwijking, verzuim en misleiding voor leden van het congres, wat voor kans hebben 2 miljard Facebook-gebruikers ter wereld dan op verantwoording? Hoe kan een bedrijf zijn eigen beangstigende dataminingoperatie hervormen of "zelfreguleren" als de directeur ja-of-nee vragen over die operatie niet kan of wil beantwoorden", zegt Sam Bidle van The Intercept.
Privacyonderzoeker Arvind Narayanan van de Princeton University stelt dat Zuckerberg deed voorkomen alsof de privacyproblemen bij de sociale netwerksite worden veroorzaakt door ongewenste toegang van derde partijen tot de data van gebruikers. Iets wat Facebook zonder aanvullende wetgeving kan oplossen. Het veel grotere probleem volgens Narayanan is de eigen dataverzameling door Facebook en diens businessmodel, wat juist tegenstrijdig is met privacy en waarschijnlijk niet zonder wetgeving is op te lossen. Naar aanleiding van het dataschandaal met Cambridge Analytica is de FTC een nieuw onderzoek gestart, waarbij ook werd gehint naar eerder afgemaakte afspraken.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Re: Facebook geeft niet-gebruikers geen inzicht in tracking
« Reactie #6 Gepost op: 16 april 2018, 21:58:52 »
Mensen die geen Facebook-profiel hebben maar toch door de sociale netwerksite worden gevolgd krijgen geen tool om te kijken wat Facebook allemaal over hen weet, zo heeft Facebook zelf laten weten. Facebook kan niet-gebruikers via bijvoorbeeld trackingpixels, cookies en like-knoppen volgen.Ook krijgt het informatie van niet-gebruikers als Facebook-gebruikers bijvoorbeeld e-mailadressen van vrienden uploaden. "Het is niet duidelijk wat Facebook met deze informatie doet", zegt Chris Calabrese van het Center for Democracy & Technology. Vorige week liet Facebook-oprichter Mark Zuckerberg tijdens zijn verhoor voor het Amerikaanse Congres weten dat Facebook ook informatie van niet-gebruikers verzamelt.Eén van de leden van het Huis van Afgevaardigden vertelde Zuckerberg dat dit moet worden opgelost. Ook beleidsmakers en privacyvoorstanders vonden dat Facebook een manier moet ontwikkelen zodat niet-gebruikers kunnen achterhalen wat de sociale netwerksite over hen weet. Vrijdag liet Facebook echter weten dat het niet van plan is om een dergelijke tool te ontwikkelen, zo meldt persbureau Reuters."Het verzamelen van data op deze manier is fundamenteel voor hoe het internet werkt", aldus Facebook in een verklaring. Op de vraag of gebruikers zich hiervoor kunnen afmelden stelt Facebook dat gebruikers dingen kunnen doen om het gebruik van deze informatie voor advertenties te beperken, zoals het gebruik van browserinstellingen en het verwijderen van cookies. Facebook plaatst cookies bij niet-gebruikers als ze websites met "like" en "share" knoppen bezoeken, ongeacht of de persoon op de knop klikt.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Re: Hoogleraar Universiteit Cambridge haalt uit naar Zuckerberg
« Reactie #7 Gepost op: 16 april 2018, 22:06:40 »
Een hoogleraar van de Universiteit van Cambridge heeft in een artikel voor New Scientist uitgehaald naar Mark Zuckerberg omdat hij academici de schuld geeft van de privacycrisis bij Facebook. Vorige week verscheen de Facebook-oprichter voor het Amerikaanse Congres.
Aanleiding was het incident waarbij een app van dr. Aleksandr Kogan gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers verzamelde, die vervolgens in handen van Cambridge Analytica kwamen en voor politieke doeleinden werden gebruikt. Tijdens zijn verklaring liet Zuckerberg weten dat er moet worden uitgezocht of er niet over de gehele linie iets verkeerds bij de universiteit van Cambridge gaande was. In een verklaring laat hoogleraar security engineering Ross Anderson weten dat de ethische commissie van de universiteit dr. Kogan geen toestemming had gegeven om de data die zijn bedrijf via de app This is your digital life had verzameld voor academisch onderzoek te gebruiken.
"Het misleidende gedrag hier is afkomstig van Facebook, dat de illusie van privacy schept om gebruikers meer gegevens te laten delen", aldus Anderson. "Facebook geeft gebruikers een vals gevoel van veiligheid, dat ze zich in een besloten en intieme ruimte bevinden, zodat ze veel gevoelige informatie online zetten, waar de adverteerders van Facebook weer gebruik van kunnen maken."
Volgens Anderson heeft Facebook het opzettelijk moeilijk gemaakt voor gebruikers om zich hier voor af te melden. Uit onderzoek blijkt echter dat steeds meer mensen de privacyinstellingen van Facebook ontdekken en ook gebruiken. Facebook reageert daar weer op door het ontwerp periodiek aan te passen en de instellingen te resetten, zodat mensen weer standaard hun gegevens met adverteerders delen. Vervolgens moeten gebruikers weer nieuwe en vaak verwarrende privacyinstellingen leren. Toch kiezen na elke reset meer mensen ervoor om zich af te melden, stelt Anderson.
"Academici hebben inderdaad veel te zeggen over Facebook en privacy, maar misschien niet de dingen die Zuckerberg wil horen. Facebook is niet machtig omdat het fantastische producten biedt, maar vanwege het netwerkeffect. Mensen moeten de tools gebruiken die iedereen gebruikt. Concurrerende bedrijven zoals Instagram en WhatsApp worden overgenomen", gaat de hoogleraar verder. Anderson hoopt dat het privacyschandaal rond Facebook echter als een keerpunt zal dienen en meer mensen om hun online privacy zullen geven.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Re: Facebook: Gebruikers moeten gerichte advertenties accepteren
« Reactie #8 Gepost op: 18 april 2018, 22:10:48 »
Ook onder de aankomende Europese privacywetgeving moeten Facebook-gebruikers gerichte advertenties accepteren om van de dienst gebruik te kunnen maken. Facebook gaat gebruikers deze week om toestemming vragen voor verschillende manieren waarop de website hun data gebruikt.
Het afmelden voor gerichte advertenties zal echter niet mogelijk zijn. Facebookgebruikers kunnen wel beperken welke data adverteerders voor hun advertenties kunnen gebruiken. "Maar alle advertenties op Facebook zijn tot op zekere hoogte gericht, en dat geldt ook voor offline advertenties", aldus Facebook plaatsvervangend Privacy Officer Rob Sherman."
Om toestemming te vragen zullen zowel op de Facebookwebsite als app verschillende schermen verschijnen. Gebruikers krijgen geen optie om dit te weigeren. De enige mogelijkheid is om het te accepteren of de data-instellingen te beheren, zo meldt persbureau Reuters. "Mensen kunnen ervoor kiezen om niet op Facebook te zijn als ze willen", merkt Sherman op.
Op de eigen website heeft Facebook meer details gegeven. Zo moeten gebruikers kiezen of ze willen dat Facebook data van partners gebruikt om advertenties te laten zien. Wanneer gebruikers ervoor hebben gekozen om politieke, religieuze of relatiegegevens op hun profiel te delen, zal Facebook vragen of ze deze data willen blijven delen en Facebook er gebruik van mag blijven maken. Ook zal Facebook vragen om gezichtsherkenning in te schakelen.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Re: Facebook wil gebruikers bij privacyinstellingen weghouden
« Reactie #9 Gepost op: 20 april 2018, 09:44:26 »
Facebook gaat gebruikers in de EU toestemming vragen voor het verzamelen van persoonlijke informatie, maar de schermen zijn zo ontwikkeld dat gebruikers doen wat de sociale netwerksite wil en niet hun privacyinstellingen gaan aanpassen, zegt voormalig Facebook-manager Sandy Parakilas tegen Wired.
Vanwege de aankomende nieuwe Europese privacywetgeving krijgen Facebook-gebruikers de komende week verschillende schermen te zien waarin om toestemming wordt gevraagd. De schermen zijn echter zo vorm gegeven dat gebruikers in een bepaalde richting worden geduwd, aldus de Belgische wiskundige Paul-Olivier Dehay. Zo zijn de gebruiksvoorwaarden voorzien van een grote blauwe "I Accepteer" knop, terwijl er voor een andere optie een kleine grijze hyperlink wordt gebruikt.
En zo zijn er nog meer ongelijkheden, zoals kleine fonts en "grayed-out" opties. "De pagina is zo ontworpen om je te manipuleren dat je de dingen doet die zij willen", aldus Parakilas. "Het doel van het ontwerp is dat je accepteert en niet naar je instellingen gaat om dingen uit te schakelen." Facebook laat in een verklaring weten dat alle producten en diensten aan de aankomende privacywetgeving voldoen.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Re: EU-privacywet gaat niet voor 1,5 miljard Facebook-gebruikers gelden
« Reactie #10 Gepost op: 20 april 2018, 09:54:53 »
Facebook neemt maatregelen zodat de nieuwe Europese privacywetgeving die volgende maand van kracht wordt niet voor 1,5 miljard gebruikers in Afrika, Azië, Australië en Latijns-Amerika gaat gelden. Op dit moment vallen al deze gebruikers nog onder de gebruiksvoorwaarden van het internationale hoofdkantoor in Ierland. Hierdoor zou vanaf 25 mei ook de EU-privacywetgeving voor deze gebruikers gaan gelden.
Volgende maand neemt Facebook echter maatregelen zodat de gebruikersovereenkomst van Facebook Ierland alleen nog geldt voor Europese gebruikers, zo meldt persbureau Reuters. De sociale netwerksite zegt in een reactie dat voor alle gebruikers dezelfde privacybescherming geldt. De 1,5 miljard getroffen gebruikers zullen echter geen klacht bij de Ierse databeschermingsautoriteit of een Ierse rechter kunnen indienen. "Ze vallen straks onder de veel mildere Amerikaanse privacywetgeving", zegt Michael Veale van University College London.
Ook krijgt Facebook meer ruimte in de manier hoe het met data van deze gebruikers omgaat. Bepaalde gegevens zoals browsegeschiedenis zijn voor de Europese privacywetgeving persoonlijke data, maar zijn in de Verenigde Staten veel minder beschermd, aldus Veale. Volgens Facebook neemt het de maatregel omdat EU-wetgeving "specifieke taal vereist". Het gaat dan bijvoorbeeld om juridische terminologie over de juridische basis voor het verwerken van data die niet in Amerikaanse wetgeving bestaat.

Swake

 • Forum Admin
 • Komt hier zeer veel
 • **
 • Berichten: 1395
 • Geslacht: Man
Re: EFF: Facebook moet stoppen met ongevraagd data verzamelen
« Reactie #11 Gepost op: Gisteren om 22:20:11 »
Facebook moet stoppen met het ongevraagd verzamelen van data van gebruikers en hen meer zeggenschap geven over gebruikte algoritmes, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. "Op dit moment hebben gebruikers geen goed besef van alle soorten data die Facebook verzamelt of hoe het wordt geanalyseerd en gebruikt voor gerichte advertenties of iets anders", zegt Jason Kelley van de EFF.
Volgens de EFF heeft Facebook allerlei informatie van gebruikers om in te grasduinen. Als gebruikers echter willen weten waarom ze een bepaalde advertentie te zien krijgen trekken ze meestal aan het kortste einde. Facebook laat wel zien waarom een gebruiker een bepaalde advertentie te zien krijgt, maar dit is meestal een generieke, nietszeggende uitleg, aldus Kelley.
Veel gebruikers voelen zich door de gerichte advertenties bespied. "De advertenties kunnen op een kennis van ons privéleven duiden waarvan het bedrijf continu zegt dat het die niet heeft", merkt Kelley op. Hij wijst naar de ondoorzichtige algoritmes die Facebook voor gerichte advertenties gebruikt en die persoonlijk in en indringend voelen. Daardoor leeft het idee bij gebruikers dat ze worden bespied.
Tijdens de hoorzitting van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg voor het Amerikaanse Congres kwam zelfs de mythe ter sprake dat Facebook de telefoons van gebruikers afluistert. "Het is begrijpelijk dat gebruikers tot dergelijke conclusies komen vanwege de beangstigende gevoelens die ze terecht hebben. De zorg van mensen dat ze in de gaten worden gehouden blijft bestaan, omdat ze eigenlijk ook in de gaten worden gehouden, alleen niet via de microfoon", gaat Kelley verder.
Om dit gevoel bij gebruikers weg te nemen moet Facebook stoppen met het verzamelen en verwerken van de gegevens van gebruikers zonder hun kennis of nadrukkelijke toestemming, zo pleit de EFF. Zolang het businessmodel van Facebook rond surveillance is gebouwd en het geven van toegang aan adverteerders tot de privégegevens van gebruikers voor advertentiedoeleinden, is het echter onwaarschijnlijk dat het nare gevoel dat gebruikers bij gerichte advertenties krijgen wordt weggenomen, stelt Kelley.
Hij merkt op dat transparant zijn over de verzamelde informatie een stap in de goede richting is, maar niet genoeg. "Zelfs als gebruikers weten wat Facebook verzamelt en hoe ze het gebruiken, hebben ze geen controle over het data verzamelen en belangrijker, geen zeggenschap over het verzamelen in de eerste plaats." Volgens Kelley kan alleen door het geven van nadrukkelijke toestemming, waar gebruikers niet alleen weten maar ook zeggenschap hebben in het bepalen van de inputs en de algoritmes die worden gebruikt voor het personaliseren van content en advertenties, de toekomst beter worden.

Tags:
 


Facebook Comments